Puebla de Arenoso: ruimdenkend gehucht

Uit: Castellón, avontuurlijke prachtprovincie aan de Middellandse Zee (Edicola Uitgeverij, 2019)

Het ritje van Montanejos naar Puebla de Arenoso is in ieder geval adembenemend, ook met de auto. Links met mediterraan bos begroeide hellingen, rechts het Embalse de Arenós, het stuwmeer dat vroeger een natuurlijk gevormd meertje was. De indrukwekkende lap omkaderd helblauw water is in de jaren zeventig aangelegd om het water uit de uitdijende Río Mijares beter te reguleren en te gebruiken voor de bevloeiing van landbouwgrond. Delen van de dorpen Puebla en Campos de Arenoso dreigden bij hevige regenval namelijk steeds onder water komen te staan. Bij het aanleggen van het stuwmeer zijn de bewoners van deze dorpjes geëvacueerd en is Campos helemaal onder water verdwenen, iets wat in Spanje tijdens het Francobewind met wel meer dorpen gebeurde. Ook de puente colgante, de oude hangende brug die deel uitmaakte van de Camino Real del Cid, is op een hoger niveau later vervangen, omdat de grond waar de brug op stond weg begon te zakken. Vanaf de nieuwe brug heb je een mooi uitzicht op de waterwerken en de beeldige dorpskern, die behouden is gebleven. Er te voet doorheen meanderend stuit ik zowel op bouwvallen als op fraaie, met keramiek opgeknapte woonhuizen en een mooi middeleeuws kerkje op het dorpsplein. 

Aan de rand van het dorp zit een oud vrouwtje op een stoel. In de ene hand een brei- of haakwerkje, in de andere een vliegenmepper. Katjes drentelen tevreden om haar heen. Als ik vraag of ik een foto van haar mag nemen begint zij honderduit te ratelen. Zij blijkt een uitstekende informatiebron, want vroeger was zij hier de burgemeesteres. Zo vertelt ze onder meer dat dit dorp in tegenstelling tot het rijkere Cortes de Arenoso aan de andere zijde van de vallei altijd een vooruitstrevend en ruimdenkend karakter heeft gehad. Er was hier volgens haar bijvoorbeeld al in de jaren zeventig ruimte voor homoseksualiteit. Op hetzelfde moment zie ik twee mannen hand in hand door een straatje verderop slenteren, alsof het zo geënsceneerd is. Dit zijn magische momentjes voor een ontdekkingsreiziger.